marți, 3 decembrie 2013

Originile prostiei

Razele de soare ii intrau intepator printre pleopele intredeschise aproape violandu-i retina. S-a rotit usor in scaunul lui confortabil si dupa ce s-a intins un pic a inceput sa isi stearga balele ce i-au curs pe gulerul sifonat cat a dormit. Era alta zi faina pentru Cacareaza Valentin. In fond avea cel mai usor job din lume, trebuia doar sa decida ce sa difuzeze la tv si ce nu pe postul lui Scorbut.tv. Tehnica era chiar simpla: daca era ceva despre prostie umana in cele mai pure forme ale ei se difuza. Daca nu, se trimitea la Capatos. Omul ala avea un har incredibil de a transforma tot ce exista pe lume in chiciuri si scursuri de cea mai joasa speta. Si asta era perfect.

S-a ridicat sa isi faca o cafea. Nu era un om prost, era chiar citit. Prosti erau aia care se uitau la cacatul care il scotea nu el ca il scotea. El terminase o facultate si ii placea sa citeasca dar difuza ce se cerea. Nu ii pasa daca banii pe urmatoarea lui masina sunt facuti in urma difuzarii unei emisiuni in care este promovata vreo valoare umana sau in urma ultimului scandal intre Pepe si Oana Zavoranca. Tot Porsche era, tot negru ramanea. Isi turna cafeaua intr-o ceasca alba simpla. Era de la tata-sau ceasca aia. Isi amintea si acum ce il invatase tata-sau cand era mic. Stia de la el ca oamenii se definesc pe ei insusi dupa ce vad in jur. Stia ca daca intr-o zi 80% din populatie ar spune "Noi de astazi inainte nu mai purtam haine niciodata intrucat hainele sunt doar un pretext pentru a iti ascunde defectele fizice si oamenii trebuie sa isi constientizeze si accepte defectele" ceilalti 20% nu ar fi spup "hainele sunt ce pui pe tine ca tu sa nu frig. Si in plus defectele trebuie analizate si reparate nu trecute cu vederea ca altfel am deveni toti incet dar sigur o gasca de babuini retarzi". Nu, niciodata. Ceilalti 20% ar fi acceptat realitatea, intrucat realitatea e definita de mediul inconjurator.

A inceput sa amestece usor in cafea si s-a asezat la loc. Oamenii sunt prosti. Si oamenii nu vor sa se simta rau ca sunt prosti. Oamenii trebuie sa vada in jurul lor prosti mai prosti ca ei ca sa zica "Ba ce prosti sunt aia, io sint mai destept ca ei, deci sunt chiar misto." Chit ca nu erau decat la limita inferioara a mediocritatii. Logica asta de cacat exista de cand lumea si mereu o sa existe. Si tampitu de Creanga a zis-o: "Stiu ca sunt prost dar cand ma uit in jur prind curaj." 

A dus ceasca incet la gura si a inclinat-o in asa fel incat sa ii intre printre buze doar o cantitate mica din lichidul negru. L-a mutat dintr-o parte in alta a gurii imflandu-si obrajii pe rand. Uitase sa ii puna lapte. Oamenii apreciau gravitatea prostiei din jurul lor pentru ca o vedeau ca mai grava ca a lor. Era ca atunci cand tu spargeai bibelou preferat a lu ma-ta si venea altu si ii futea o pisare pe peretii din sufragerie, eventual mai si voma la intrare. Era exact acelasi rationament in mintea prostilor: "Daca vine vreodata cineva sa starpeasca toata prostia din Romania inarmat cu un shot-gun care trage cu cornete facute din paginile dexului si cu o cratima gigant pe post de sabie eu sint in siguranta. Se duce mai intai pe la Capatos si dupa la bou de vecina-meu care a scris mata fara cratima. Prostu inca nu stie ca se scrie <mat-a>"

Si-a varsat o cantitate generoasa de lapte si si-a aprins o tigara. Poate il convinge pe Mircea Badea sa faca un spagat live pe 2 masinute de copii cat Dan Negru tipa cat de incredibil e. Asta chiar ar fi fost penibil. Cu ideea asta poate isi lua si el elicopter, ce, numai Diaconescu sa aiba?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu