joi, 24 octombrie 2013

Simulare bac la limba si literatura romana

Daca esti la liceu e posibil sa fi auzit despre ce contine bacul la romana. Daca esti a 12 ai vazut deja niste variante de bac si ai gustat din rahatul sinistru pe care trebuie sa il mananci ca sa primesti un punctaj decent. Dar hai sa o discutam treburile pe rand.

SUBIECTUL 1

Aici primesti un text random de prin ce rahat de carte au ei chef sa dea. Poate sa fie poezie, poate sa fie roman, poate sa fie chiar si eticheta de la blugii lu' Oana Roman. E surpriza! Apoi te pune la treaba pe el. Lucruri de bun simti cum ar fi sa desparti 2 cuvinte in silabe, sa comentezi blugii balenei in cateva randuri si sa dai un sinonim sau 2. Rahaturi pe care chiar ar trebui sa le poti face dupa ce ai terminat un liceu. Adica ce fel de cimpanzeu subdezvoltat cu pretentii de intelectual esti daca nu poti sa spui 2 cuvinte despre rahatu' de eticheta de la blugii mai sus numitei?
"Folositi pe vremea piratilor ca vela la corabia lui Barba-Neagra, blugii Oanei Roman se asorteaza perfect cu dresurile ei fish-net. Acestea din urma le-a procurat de la un pescar ce le folosea pe post de plasa de peste ininte sa se invecheasca si sa se uzeze, dar deoarece Oana-rostogol are mai multa untura decat creier a crezut ca sunt vintage."

SUBIECTUL 2

Aici e partea amuzanta din bac. Aici tre' sa faci un "eseu personal". Personal pe naiba ca trebuie sa urmezi un sablon pentru orice faci la rahatul asta de subiect si iti iau in mare cam orice speranta la libera exprimare. Daca iti imaginai ca e un subiect unde evaluatorii vor doar sa vada cum argumentezi pe un subiect si cum te exprimi gresesti grav. Subiectul asta e ca o femeie. Vrea doar sa te auda spunandu-i parerea ei, o doare in cur de a ta. Dar hai sa lucarm pe un exemplu. si tura asta nu o sa mai fiu rau cu Oana-rostogol. sa spunem ca cerinta e ceva la modul "scrie un text in care sa argumentezi importanta familiei":
"Familia e o frânghie ale cărei noduri nu se desfac niciodată(nici tu nici eu nu credem treaba asta si chiar daca o credem nu o spunem asa. trebuie sa pari filozof, pentru ca altfel esti caracterizat drept un fel de Maricel Lingecoaie si nu primesti punctaj) Ea este alaturi de noi in toate etapele vietii noastre (clar, cand te te duci sa bei il iei pe tactu' cu tine sa iti faca poze cum borasti dupa sau eventual cand te duci sa ii bagi delfinu-n garaj lu gagica-ta o iei me mamica-ta sa iti puna caciula inainte sa bagi closca-n cotet).....continui cu astfel de aberatii inca o pagina sau chiar una jumata sa nu ai nici o grija ca te vor crede corectorii un Maricel Lingecoaie."
Texte precum "Consider ca familia este punctul de plecare in drumul vietii oricarui individ. Efectele acestea pot varia in functie de la caz la caz <vorbesti in continuare pe tema asta si explici ce vrei sa spui>" sunt egale cu 0. Ca, mna, ca si corector vrei sa auzi lucruri dragute despre viata asa cum ti le-a spus sistemul, nu parerile personale a lu Maricel Lingecoaie.

SUBIECTUL 3

Un apogeu de scarba intins pe 3 pagini cu o pensula pe care scrie "papagal". Asta e cel mai simplu. Pana si Nicusor de la Braila iti face subiectul 3 daca urmeaza 3 pasi simpli:
-citesti o carte de cacat despre cum tarani se omoara intre ei cu sadism pentru pamant
-inveti pe de rost un comentariu despre cartea aia (comentariul are cam 4-5 pagini asa incat daca uiti ceva din el sa ai de unde scrie mai departe...si o sa uiti ca il inveti pe de rost, sa fim sinceri acum, cati dintre noi il considera pe Ion un mare clasic al literaturii sau stiu pe dinafara anul si locul aparitiei?)
-cu o foaie alba in fata te stergi de cacatul care ti-a ramas printre degete de la actiunile anterioare de banca, scoti o pensula mare pe care scrie "papagal", inmoi in cacatul proaspat de pe banca si te apuci si dai cu ea pe foaie.
Bravo!! esti o drona buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu